Nincs szükség a hamis és méltatlan eszményképekre
2022. június 17. írta: Csarnai Márk

Nincs szükség a hamis és méltatlan eszményképekre

A Nagy Imre-kultuszról

Nagy Imre kivégzésének, valamint újratemetésének évfordulója alkalmából álljon itt néhány történelmi tény, felhívva a figyelmet arra, hogy 33 év után miért is téves az a szemlélet, amelyben Nagy Imrét még ma is sokan mártírként láttatják.

nagyimre_1.jpg

Nagy Imre szerepet vállalt az oroszországi bolsevik forradalomban, s a bolsevik párt tagjaként csekista kiképzést kapott. (A Cseka volt a vörösterror megtesteítője.)

Szovjetunióbeli tartózkodása alatt tagja volt a hírhedt politikai rendőrségnek, az OGPU-nak, majd rendszeresen írt jelentéseket is a sztálini terror végrehajtó szervének, az NKVD-nek.

A legsötétebb terror éveiben is háborítatlanul élt a Szovjetunióban.

Magyarországra mint Lavrentyij Berija, a Szovjetunió belügyi és állambiztonsági népbiztosa embereként tért vissza, s a magyarországi németek kitelepítésének fő szorgalmazója volt. A minisztertanács 1945. december 22-i ülésén belügyminiszterként ő terjesztette elő a kitelepítési alaprendelet tervezetét, majd ő adta ki 1946. január 15-én a kitelepítés végrehajtását szabályozó BM rendeletet is.

Szerepet vállalt a kommunista terrorban, s az ötvenes években – mint begyűjtési miniszternek – elévülhetetlen felelőssége volt a padlássöprésekben, amivel magyar parasztok százezreinek életét nyomorította meg.
panny-361_5.jpgNagy Imre és Rákosi Mátyás 1952-ben. / Forrás: Arcanum

Beszédeiben gyakran uszított az egyházak ellen.

Sztálin halála után egy emlékét törvénybe iktató javaslatot terjesztett az Országgyűlés elé.

Az 1953-tól bekövetkezett enyhülések sem az ő érdemei, mert azok felülről – Moszkvából – irányított folyamatok voltak. Az internálótáborokban raboskodóktól és a kitelepítettektől soha nem kért bocsánatot.

Nagy Imre nem volt az 1956-os szabadságharc jelképe, sem vezetője! A felkelést ellenezte és csak sodródott az események után. Mikoján és Szuszlov 1956. október 25-ei, az SZKP Központi Bizottságának küldött jelentésében az alábbi mondat olvasható:
Nagy Imre elvtárs kérte, növeljük a Budapesten tevékenykedő csapataink létszámát, elsősorban a gyalogságét.
1956-os miniszterelnöksége idején – október 23. és 29. között – több, mint hatvan sortűz dördült el az országban.

Nagy Imre mindvégig a "proletár internacionalizmus" elkötelezett híve volt. Kommunista volt és kommunistaként is halt meg.

1958-ban nem mint mártírt végezték ki! A halálos ítélet oka Nagy Imre "koronatanú szerepe" volt. Kádár János ugyanis 1956-ban szerepet vállalt a kormányában, ez pedig Kádárra nézve volt kellemetlen.

A helyes történelemszemlélet alapja, hogy látjuk, ki milyen célokat szolgált élete során, s ezt őszintén ki is mondjuk: Nagy Imre bűnös volt, s egy bűnös rendszert szolgált!

Nem lehet egyszerre példaképként tekinteni Nagy Imrére és 1956 valódi hőseire, a pesti srácokra.


Csarnai Márk

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csarnaimark.blog.hu/api/trackback/id/tr1217860431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása